Nacht in het noorden – Katherine Ayres

Samenvatting:
Lucy Spencer woont in Ohio in Amerika, in het jaar 1851. Haar ouders verbergen af en toe gevluchte slaven, hoewel dat streng verboden is. Die slaven zijn via een geheime route, de Ondergrondse Spoorlijn, onderweg naar het vrije Canada. Als ze ’s nachts aankomen, doet Lucy de deur open en wijst ze hun schuilplaats. Dan wordt ze benaderd door Jeremiah, die haar hulp inroept om een groep slaven te verzorgen bij een zonderlinge weduwe. Jeremiah is een bijzonder jongen, en Lucy komt graag voor hem in actie. Haar taak blijkt ingewikkelder, maar ook gevaarlijker dan ze had verwacht. Ze beseft wat ze achterlaat, als ze uiteindelijk zelf moet vluchten om de kleine, zwarte baby Hope te redden. (Bron: achterflaptekst van het boek)

Leeftijd: vanaf 11 jaar
Uitgeverij: Callenbach
Jaar van uitgave:1999

Recensie:
“De ogen van Jeremiah werden donker tot ze bijna zwart waren. Zijn gezicht verstrakte. Hij bracht zijn hoofd dicht bij het mijne. Op dit moment heeft mijn oom een hele troep ganzen onderdak gegeven. Een van die vogels is ziek. We maken ons zorgen om hun migratie.
Hoeveel? Fluisterde ik.
Negen, inclusief de zieke vogel hebben onderdak, en er zit nog één in een moeilijke situatie. In totaal dus tien. Ik schrok van het aantal. We hadden ons altijd ontfermd over kleine groepen, van drie of vier. Waar moesten we er negen onderbrengen?”

Het verhaal, een dagboek van Lucy Spencer, speelt zich af in Ohio, in het noorden van de Verenigde Staten, van 1 januari tot 7 maart 1851, kort na het aannemen van de Wet op Gevluchte Slaven, die bepaalde dat gevluchte slaven teruggebracht moesten worden naar hun eigenaars.

De Quakers en andere gelovigen hielpen deze slaven naar Canada te vluchten via de Ondergrondse Spoorlijn. Ook Lucy is bij deze vluchtroute betrokken en moet daarbij tot het uiterste gaan. Een spannend verhaal uit lang vervlogen tijden die door de schrijfster zo goed mogelijke worden beschreven en daar zeker ook in slaag. Ondanks dat het verhaal gaat over een tijd die we al lang achter ons hebben gelaten is het verhaal zeer herkenbaar geschreven. Het gaat over verliefdheid, over de rol die vrouwen in de samenleving hebben en de verschillen die er zijn tussen geloofsovertuigingen. Wat een mooi en indringend geschreven verhaal over een onderwerp waar we helaas vandaag de dag nog mee te maken hebben. Het nadeel van een boek in dagboek vorm is dat het verhaal wat langzaam op gang komt maar het eind biedt een overdosis aan spanning en dat maakt het langzame begin meer dan goed. 

Tamar