De brief voor de koning - Tonke Dragt

Samenvatting:
Een jonge held. Een belangrijke opdracht. Een ongelooflijk avontuur.
Tiuri verbreekt de regels, die bepalen dat hij met niemand mag praten in de nacht voordat hij tot ridder zal worden geslagen. Hij opent de deur.
Het verzoek dat hem wordt gedaan blijkt een heel gevaarlijke opdracht. Tiuri wordt achtervolgd door boosaardige Rode Ruiters, die hem met de dood bedreigen. Maar hij is vast van plan de uiterst belangrijke brief bij koning Unauwen te bezorgen. De Zwarte Ridder met het Witte Schild heeft niet voor niets zijn leven gegeven…
                                                                   (bron: bol.com)

Leeftijd: vanaf 11 jaar
Uitgeverij: Leopold
Jaar van uitgave: 1962

Recensie:
 “Ik beloof als ridder uw trouw te dienen, en evenzo al uw onderdanen, en ieder die mijn hulp inroept. Ik beloof mijn zwaard alleen te gebruiken voor het goede, tegen het kwade en met mijn schild hen te beschermen die zwakker zijn dan ik…” – Tiuri

De brief voor de koning is een heel spannend boek. Het boek is wel vrij oud, dus soms moet je even goed nadenken en dan verder lezen. Toch stoor je je daar niet aan.
Tiuri beleeft een avontuur waarin je helemaal wordt meegesleept. Je denkt continu aan de Rode Ruiters. Zullen ze Tiuri te pakken krijgen? Zal Tiuri de brief voor de koning bij de koning kunnen bezorgen?

Je leeft heel erg met Tiuri mee. Hij maakt een verkeerde keuze door de deur te openen die hij gesloten moest laten. Hierdoor mag hij geen ridder worden volgens de regels. Aan de andere kant gebeuren er ook weer dingen doordat hij de regels overtreedt… Het avontuur dat hij nu beleeft, is namelijk niets anders dan een echt ridderavontuur! Hij is dus wel degelijk een echte ridder.

Mike

Wist je dat: Van het boek De brief voor de koning is een film gemaakt.?! De film is erg leuk om te kijken, want dan krijg je ook echt een beeld bij het boek.