Niets was alles wat hij zei - Nic Balthazar

Samenvatting:
De 17-jarige Ben is autistisch. Hij leeft in zijn eigen wereldje en praat nooit. Zijn ouders weten er geen raad mee. Op school wordt hij gepest. Via een chatbox op het internet, leert hij Barbie kennen. Het klikte direct doordat ze met elkaar communiceren door te rijmen. Barbie daagt hem uit om elkaar in het echt te ontmoeten. Ben wordt onzeker maar gaat ermee akkoord. Het afspraakje loopt anders af wanneer Ben probeert zelfmoord te plegen. Barbie weet hem nog op tijd te weerhouden van zijn actie en helpt hem om wraak te nemen op iedereen die hem pest. (Bron: Eline)

Leeftijd: Vanaf 15 jaar
Uitgeverij: Averbode
Jaar van uitgave: 2007

Recensie:
"Hij had gelezen dat jezelf van kant maken de moeilijkste moord is die een mens kan plegen. Maar hier, op dit perron, leek het de makkelijkste zaak ter wereld."

Dun boekje met een mooie boodschap. Het verhaal eindigt op een onverwachte, beetje, aparte manier. Er komt geen spanning in voor, maar toch blijf je nieuwsgierig. Actuele onderwerpen zoals pesten komen aan bod. Er zijn delen vanuit het Vlaams geschreven, maar het is makkelijk te lezen en te begrijpen.
Ben is een jongen die het leven niet meer ziet zitten. Hij is anders  dan de rest omdat hij autistisch is. Uiteindelijk kiest hij ervoor om opnieuw te beginnen. Veel dingen zijn herkenbaar vanuit de werkelijkheid. Iedereen voelt zich wel eens anders dan de rest, iedereen ziet soms door het bos de bomen niet meer. Hierdoor heb je medelijden met de hoofdpersoon en kun je je goed inleven.

De schrijfster wil er vooral mee zeggen dat je zulke mensen moet helpen in plaats van pesten. En om het beste uit je leven te halen. Niet opgeven!

Eline