Eerwraak - Helen Vreeswijk

Samenvatting:
Letiva (16) en de Nederlandse Sam (17) kennen elkaar van school en worden verliefd op elkaar.  Letiva is geboren en opgegroeid in Nederland, maar wordt door haar ouders opgevoed volgens de Afghaanse cultuur. Ze kan niet trouwen met een niet-moslimjongen. Ze houden hun relatie geheim. Wanneer haar ouders erachter komen, vlucht Letiva samen met Sam voor haar ouders. Ze weet dat haar familie er alles aan zal doen om de eer van de familie hoog te houden. (Bron: Eline)

Leeftijd: vanaf 14 jaar
Uitgeverij: Manteau
                                                                  Jaar van uitgave: 2010

Recensie:
"Je moet liegen. Hij heeft jullie gezien."

Dit boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Ik vind het een leerzaam boek voor jong en oud. Je leest over het leven van een Islamitisch gezin. Een andere cultuur met andere tradities en denkwijzen. Het verschil tussen mannen en vrouwen. De spanning komt al snel in het verhaal waardoor je het boek maar niet kunt wegleggen.
Letiva moet kiezen tussen haar eigen vrijheid en geluk of voor haar ouders en de tradities van hun cultuur. In het verhaal is geen fantasie verwerkt, het is allemaal net als de werkelijkheid. Hierdoor besef je al snel dat dit verhaal niet verzonnen is, maar dat dit ook in Nederland kan voorkomen. Het boek ‘Eerwraak’ is zeker een aanrader omdat dit nog steeds in veel landen voorkomt, ook in Nederland!

Eline

Wist je dat er een documentaire is gemaakt over het onderwep Eerwraak? Bekijk de documentaire Code Rood hier

Bekijk hier een filmpje over Helen Vreeswijk en haar boeken.