Blauwe plekken - Anke de Vries

Samenvatting:
Judith zit in groep acht. Ze wordt door haar moeder mishandeld. Judith heeft geen idee wat ze fout doet en probeert altijd het beste te doen. Vaak is het zo erg dat Judith haar blauwe plekken moet verbergen door een coltrui aan te doen. Judith heeft een broertje genaamd Dennis. Dennis wordt nooit geslagen en krijgt alle aandacht.

Op haar nieuwe school leert Judith Michiel kennen. Michiel woont bij zijn oom en tante en ze zijn heel erg gezellig en leuk. Judith gaat vaak bij Michiel eten ’s middags. Stiekem is Judith wel een beetje verliefd op Michiel en Michiel op haar. Maar wat als haar moeder erachter komt dat ze een vriendje heeft? Hoeveel blauwe plekken moet ze dan verbergen als haar moeder weer losgaat? En durft ze het tegen iemand te zeggen? (Bron: Bol.com)

Leeftijd: vanaf 13 jaar
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar van uitgave: 1992

Recensie:
“’Niet doen, mamma,’ smeekte ze, ‘niet doen..’ Het regende nu slagen en stompen. De vingers lieten los, Judith smakte tegen de grond, waar ze kokhalzend bleef liggen.”

Blauwe Plekken is een heftig boek over een meisje dat door haar moeder bont en blauw wordt geslagen. Niemand weet hiervan af en ze probeert het daarom ook te verbergen, omdat ze denkt dat ze iets fout doet. Anke de Vries beschrijft precies hoe Judith zich voelt. Dit is niet alleen zeer heftig, maar ook heel gedetailleerd beschreven. Hierdoor krijgt het boek een emotionele lading. Ze beschrijft de angst die Judith heeft zeer nauwkeurig. Anke de Vries schrijft eenvoudig en met korte zinnen en veel dialogen. Het verhaal is chronologisch geschreven.

Blauwe Plekken is een zeer heftig boek over mishandeling, liefde en de kindertijd. Het boek is bekroond door de Nederlandse Kinderjury in 1993. Dit is zeer terecht en het boek is dan ook een echte aanrader!

Mike