Afscheidsbrief -Bobje Goudsmit

Samenvatting:
De eerste dag op de middelbare school worden Marit en Anicke al beste vriendinnen. Ze doen alles samen en kunnen niet meer zonder elkaar, maar Anicke krijgt een hersentumor en wordt erg ziek. Na een jaar overlijdt ze aan de hersentumor. Marit krijgt een uitnodiging voor de verjaardag van Anicke, maar ze gaat niet naar de verjaardag toe. Ze schrijft een brief waarin ze uitlegt waarom ze niet naar de verjaardag wil. Ze vertelt over hun vriendschap vanaf het begin tot het overlijden van Anicke. (Bron: Eline)
 

Leeftijd: vanaf 13 jaar
Uitgeverij: Holland
Jaar van uitgave: 2008

Recensie:
"Het valt me zwaar om verder te schrijven. Mijn ogen zijn vol tranen, daardoor kun je waarschijnlijk mijn handschrift niet goed meer lezen. Mijn moeder heeft me al twee keer geroepen om naar beneden te komen. Maar ik wil eerst deze brief aan jou afmaken."

‘Afscheidsbrief’ is een aangrijpend verhaal over twee beste vriendinnen. Herkenbaar voor iedereen, want iedereen heeft wel een beste vriend/vriendin. Een mooie vriendschap die eindigt bij het overlijden van Anicke. Je volgt Marit tijdens het verwerkingsproces van de dood van haar vriendin. Doordat het vanuit de ik-persoon is geschreven kun je je goed inleven in de gedachten en gevoelens van de hoofdpersoon.

Heel het boek is geschreven vanuit de brief die Marit schrijft en vanuit een terugblik op het verleden. Dit geeft afwisseling in het boek. Het briefgedeelte is te herkennen aan de cursieve tekst. Over het algemeen simpel maar mooi geschreven. Het is ook erg realistisch wat het nog mooier maakt.

Eline