Donna Lisa - Mirjam Oldenhave

Samenvatting:
Donna en Lisa zijn hartsvriendinnen. Ze geven elkaar gekke opdrachten als 'verf je lippen paars' of 'neem een piercing door je wenkbrauw'. Ook hebben ze een prima systeem om hun groep acht in te delen in S, M en L (Stomme, Middelmatige en Leuke kinderen). Lisa krijgt op een dag de opdracht verkering te nemen met Tonnie, die heel erg S is. Het is de bedoeling dat ze het na een dag weer uitmaakt, maar alles loopt een beetje anders dan ze dacht.
(Bron: Achterflaptekst van het boek)

Leeftijd:     Vanaf 10 jaar
Uitgever:     Ploegsma
Jaar van uitgave:     1999

Recensie:
“Niet huilen. Diep ademen, niet huilen. Ik stond daar ook zo stom”

Donna en Lisa zijn hartsvriendinnen en zijn erg populair op school en in klas, groep 8. Samen hebben ze een boekje waarin ze elkaar opdrachten geven. Zo moet Lisa van Donna een wenkbrauwpiercing nemen. Dat je hier 16 voor moet zijn maakt de vriendinnen niet uit, ze doen alsof ze 16 zijn en het lukt Lisa om de piercing te krijgen. De volgende opdracht die Lisa van Donna krijgt verandert de hele vriendschap. Lisa moet verkering nemen met Tonnie, een hele erge S (Voor hun klasgenoten hebben ze een prima beoordelingssysteem. S, M en L (stomme, middelmatige en leuke kinderen)) Lisa moet de verkering na een dag uitmaken, maar alles loopt een beetje anders dan ze dacht. Donna keert zich tegen haar en van L gaat Lisa naar een dikke S

De gevoelens tussen de twee vriendinnen wordt goed weergegeven. Jammer genoeg is het einde van het boek wat flauw.
Het boek is redelijk voorspelbaar maar wel ontroerend. Het verhaal weet je mee te slepen en hoewel de boodschap in het boek vrij duidelijk is pakt het verhaal je toch.

Tamar

Wist je dat 1: Het boek Donna Lisa bekroond is met Vlag en Wimpel?! Dit is een eervolle vermelding voor de (bijna) beste kinderboeken in het Nederlands die net geen Zilveren Griffel hebben gekregen, maar die toch extra aandacht verdienen!
Bron: www.mirjamoldenhave.nl/web/Boek.htm?dbid=19674&typeofpage=694860

Wist je dat 2: Mirjam Oldenhave ook de schrijfster is van de Mees Kees boeken? www.mirjamoldenhave.nl/ en dat de boeken zelfs verfilmd worden?!