Het meisje en de soldaat - Aline Sax

Samenvatting:

Een blind meisje ontmoet tijdens de Eerste Wereldoorlog een soldaat van Afrikaanse afkomst. Ze leren elkaar kennen voor de herberg waar het meisje woont op een bankje. De geur van de soldaat, zoals gebrande noten, maakt haar nieuwsgierig. Hij vertelt haar over zijn land en over zijn gezin daar. Als ze samen zijn vergeten ze beide de oorlog totdat de soldaat terug naar het front moet.  Hij komt niet terug en het meisje besluit om hem te gaan zoeken. Zal ze hem vinden? (Bron: Eline)
 

Leeftijd: vanaf 12 jaar
Uitgeverij: De Eenhoorn
Jaar van uitgave: 2013

Recensie:
“Het meisje blijft liggen tegen de man die haar opgepakt heeft. Die geur. Als van verbrande noten’. ‘Jij … bent het, zegt ze.”

‘Het meisje en de soldaat’ gaat over een blind meisje en een soldaat die een bijzondere vriendschap krijgen tijdens de 2e Wereldoorlog. Wanneer ze samen zijn en op het bankje zitten voor de herberg waar het meisje woont, vergeten ze allebei even alle ellende om zich heen. Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van de soldaat en vanuit het oogpunt van het meisje. Het verhaal van de soldaat wordt op zwart papier beschreven en van het meisje op wit papier. Dit is een leuke afwisseling in het boek en je weet hierdoor duidelijk vanuit welke persoon het is geschreven.  

Daarnaast zijn er prenten verwerkt van Ann de Bode in de kleuren legergroen, grijs en wit. Deze kleuren passen bij de oorlog en bij het leven van de man als soldaat. De prenten zijn gebaseerd op de verhalen van de soldaat en op de het soldatenleven tijdens de Eerste Wereldoorlog. De prenten vind ik persoonlijk een mooie extra toevoeging aan het boek.

Eline

Bekijk hier een filmpje over Ann de Bode!