Aan de bal - Lieneke Dijkzeul

Samenvatting: 
Het boek gaan over Rahmane. Hij woont met zijn ouders en zusje, Naneh, in een klein dorp in Afrika. Ze zijn arm en Rahmane helpt zijn vader op het land. In zijn vrije tijd voetbalt hij met zijn vrienden. Ze hebben geen echte bal en voetballen op hun blote voeten, maar dat maakt het spel er voor Rahmane niet minder om. Ze trainen op een stoffig veldje onder leiding van meneer Baouri.
Op een dag komt er een voetbalscout kijken bij de club van Rahmane. Samen met zijn vriend Tigani wordt hij geselecteerd voor een club in de grote stad.
Hier begint het pas echt, hier moet je                                                                                presteren. Doe je dat niet, dan lig je eruit.
                                                                   (Bron: bol.com)
Leeftijd: vanaf 11 jaar
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar van uitgave: 2004

Recensie:
“”Ik wil gewoon naar huis, zegt Rahmane.””

Wat een spannend boek! Je volgt het verhaal van Rahmane. De straatarme Afrikaanse jongen die dol is op voetballen. Bij het voetbalclubje in het dorp valt hij op. Hij wordt gescout en mag naar een professionele club. Dit is natuurlijk de jongensdroom van iedere jongen.

Lieneke Dijkzeul beschrijft op prachtige wijze het gigantische verschil tussen de arme straten van Afrika en de Westerse wereld in Nederland. Je wordt meegesleurd in de cultuurshock van Rahmane. Erg bijzonder om te lezen hoe groot dit verschil is. Ik kon me zelf erg goed verplaatsen in Rahmane. Iedereen heeft wel eens last van heimwee gehad en in dit boek heeft de hoofdpersoon dat heel erg. Ook de jongensdroom ‘profvoetballer worden’ is heel erg leuk beschreven.

Ook de voetbalwereld en het voetballen wordt fantastisch beschreven. Je ziet Rahmane echt voor je. Je ziet hem écht op het veld staan.
Ontzettend leuk om te lezen. Vooral voor jongens die van voetbal houden, maar zeker ook voor meisjes. Kortom, voor ieder wat wils! 

Mike