Blauw - Joyce Pool

Samenvatting:

Nienke wil maar één ding: skeeleren. Ze traint hard voor de Nederlandse kampioenschappen en heeft voor andere dingen geen tijd. Dat verandert als Nienke te horen krijgt dat haar Koerdische klasgenootje Senna het land is uitgezet. Terwijl Nienkes moeder erbij was! De hele klas is in rep en roer. Ook Nienke is verdrietig, maar vooral boos. Ze laat het er niet bij zitten. Samen met haar klasgenoot Bob gaat ze op zoek naar Senna in Turkije. (Bron: achterflaptekst van het boek)


Leeftijd: 12+
Uitgeverij: Malmberg
Jaar van uitgave: 2004

Recensie:
“Vannacht werd ik uit bed gebeld. Door ene meneer Schouten. Vluchtelingenwerk. Hij vertelde me dat even voor twaalven Senna, haar ouders en haar broertje van huis zijn gehaald. Ze werden direct naar het vliegveld gebracht. Ze moeten terug naar Turkije. De familie Ceçik heeft definitief geen verblijfsvergunning gekregen voor ons land”

Nienke haar  klasgenote Senna Ceçik wordt ’s nachts, samen met haar ouders en haar jongere broertje, door mensen van de I.N.D. (Immigratie en NaturalisatieDienst) uit huis gehaald en op het vliegtuig naar Turkije gezet.
Iedereen op school is stomverbaasd, want Senna woont al zes jaar in Nederland en de plotselinge verwijdering uit Nederland zorgt in de klas voor een storm van verontwaardiging. 
Nienke vindt het extra verschrikkelijk omdat haar moeder, die politieagente is, bij de uitzetting betrokken was. Ze kan zich niet voorstellen dat haar moeder hieraan heeft meegewerkt. 

Nienkes klasgenoot Bob is totaal van de kaart, want hij had sinds een half jaar (stiekem) verkering met Senna. Nienke, die alleen maar bezig is met skeeleren op topniveau zet alles op alles om Senna terug te vinden.Blauw is een ontroerend boek over een interessant en actueel thema. De woede van Nienke, de ontreddering van Bob en het verdriet van Senna komen goed naar voren. Het verhaal is goed opgebouwd en ook erg spannend. Zeker de vraag of het lukt om de familie Ceçik terug te laten keren. 

Het onderwerp van het boek zal de meesten aanspreken, het is helaas nog steeds een actueel onderwerp in onze samenleving. Wat vind jij, kan een gezin na 6 jaar in Nederland te hebben gewoond zomaar uit worden gezet? Een goede vraag om over na te denken als je het boek leest.

Tamar