Bajaar - Martha Heesen

Samenvatting:
Julia woont als oudste samen met haar vijf zusjes bij haar oma. De moeder  van de meisjes is overleden en hun vader is niet meer teruggekeerd na de oorlog. Oma, Momo, gaat nog vaak opzoek naar haar zoon. Op een dag staat er plotseling een paard bij de stal. Bajaar wordt de dagelijkse bezigheid van de meisjes en Julia gaat vaak de omgeving verkennen met Bajaar. Zo ontmoet ze Antonie en wordt verliefd. Ze begint te werken aan een nieuw begin, een nieuwe toekomst. (Bron: Eline)

Leeftijd: vanaf 12 jaar
Uitgeverij: Querido
Jaar van uitgave: 2011

Recensie:
"Dat ellendige beest, noemde Momo hem toen we hem vonden - toen hij ons vond moet ik zeggen, want hij kwam op een avond, heel laat, tegen de achterdeur schoppen."

Een leuk boek vooral voor meisjes. Duidelijke verhoudingen tussen Julia, haar zusjes en haar oma.  De hoofdpersonages zijn uitgebreid beschreven. Dit is een boek waarbij je zelf nog heel veel kunt invullen. Sommige vragen worden niet gelijk beantwoord en sommige vragen blijven onbeantwoord. Het verhaal heeft een open eind waardoor je het einde zelf naar eigen fantasie kan invullen.
De liefde die de vijf zusjes voor het paard hebben, is mooi beschreven. De voorwaardelijke liefde tussen Julia en Bajaar is voor veel dierenliefhebbers herkenbaar. Bajaar doet al haar problemen, al haar zorgen vergeten.  Een mooi verhaal waarbij je, je eigen fantasie kan gebruiken.

Eline

Bekijk het reclamespotje van het boek 'Bajaar' https://www.youtube.com/watch?v=hWpsmYJPZkE