Spijt - Tine Bergen

Samenvatting:
Aleid heeft spijt van de daden die zij heeft gedaan en daarom metselt zij zichzelf in, in een kluis bij de kerk. Aleid is zwanger van Jacob. Hij de jongen waar ze verliefd op is. Hij kiest niet voor Aleid en het kind maar hij gaat op kruistocht. Aleid blijft alleen en teleurgesteld achter. In de kluis raakt ze betrokken met de mensen in het dorp. Ze helpt ze, troost ze en geeft ze haar raad. Ze worstelt met de dingen die er gebeurd zijn en met haar geloof. Kiest ze ervoor om in de kluis te blijven of kiest ze ervoor om de kluis te verlaten? (Bron: Eline)

Leeftijd: vanaf 13 jaar
Uitgeverij: Clavis
Jaar van uitgave: 2010

Recensie:
"Zo voelt het dus om begraven te worden’. Met lege ogen staart Aleid naar de stenen die zich in snel tempo voor haar opstapelen."

‘Spijt’ is een leerzaam boek dat zich afspeelt in de middeleeuwen. Je komt er als lezer snel achter dat het leven in die tijd er heel anders uit zag dan het leven van nu. De kerk had een machtige rol en de godsdienst was erg belangrijk. De vrouwen in die tijd hadden minder rechten en konden soms niet eens lezen en schrijven.

Aleid komt met veel persoonlijke problemen te zitten, in de tijd dat ze zichzelf opsloot in de kluis.  Problemen als liefdesverdriet, keuzes maken, jongens en meisjes die verschillend denken over het leven en twijfels over haar geloof en de rol van haar geloof. Ik denk dat deze problemen nu nog steeds herkenbaar zijn bij veel jongeren. Je kunt je dus goed inleven in Aleid en de moeilijke beslissingen die zij moet nemen.

Het verhaal heeft een open einde wat ik persoonlijk bij dit boek erg gepast vind. Er wordt niet verteld of Aleid in de kluis blijft of dat zij voor de vrijheid zal kiezen. Hierdoor wordt je aan het denken gezet. Je kunt er je eigen einde bij bedenken.  Wat zou jij zelf doen in die situatie?

Eline