De bruid - Dirk bracke

Samenvatting:
Het 15 jarige meisje Mounna is verliefd op Abbou. De sjeik Barraba vertelt Abbou veel over het paleis in voor gelovigen en over de strijd in Syrië.  Abbou verandert in een overtuigde moslim omdat de woorden van de sjeik hem geraakt hebben. Mounna is bang dat ze Abbou kwijt zal raken daarom beslist ze om geen strakke kleding meer te dragen maar een chador. Abbou vertrekt uiteindelijk naar Syrie om daar mee te vechten. Volgens Barraba kan Mounna trouwen met een martelaar. Mounna volgt Abbou, maar eenmaal in Syrië is het heel anders dan ze had verwacht. (Bron: Eline)

Leeftijd: vanaf 15 jaar
Uitgeverij: Davidsfonds Infodok
Jaar van uitgave: 2014

Recensie:
"Maar hoe kan ik van iemand houden die ik niet ken? Vroeg ze wanhopig."

‘De bruid’ is een gepast boek in deze tijd omdat we veel horen over jongeren die naar Syrië vertrekken om jihadstrijder te worden. Waarom kiezen zij hiervoor? Waarom laten ze alles achter om in Syrië te gaan vechten? In dit boek lees je over Mounna en Abbou die besluiten om naar Syrië te gaan. Ze komen in contact met een radicale sjeik die ze vertelt over het paradijs voor gelovigen en over de strijd in Syrië. Door de invloed van de sjeik verandert Abbou snel in een overtuigde moslim. Hij vertrekt naar Syrië om als jihadstrijder mee te vechten.  Als Mounna hoort van haar vriendin dat Abbou vertrokken is, wil ze hem achterna gaan. Ze wil met hem trouwen en voor hem zorgen als er wat gebeurd. De sjek Barraba zorgt er voor dat Mounna ook naar Syrie kan. Het leven in Syrie is anders dan wat Mounna zich had voorgesteld.

Het leven van Mounna en Abbou en de band tussen die twee wordt uitgebreid beschreven. Maar naast het leven van deze jongeren stap je als lezer in een wereld van een jihadbruid, jihadstrijder en het leven in Syrië tijdens de oorlog. Er gebeuren heftige dingen zoals moorden en verkrachting. Deze gebeurtenissen zijn erg realistisch geschreven waardoor het verhaal je meesleept in die wereld.

Een erg leerzaam boek over een actueel onderwerp in onze maatschappij. Het is een spannend verhaal waarbij je word meegesleept.  De onmogelijke liefde tussen Mounna en Abbou in Syrië kan herkenbaar zijn voor de lezers. Omdat alles zo realistisch is beschreven kan je je inleven in de hoofdpersonen. Dit boek laat je ogen openen!

Eline