De weg van Jefra - Margret Greiner

samenvatting:
Jefra voelt zich heen en weer getrokken tussen de tradities die heersen binnen een Arabische familie en de droom van vrijheid. Jefra wil de haat en dat geweld niet meer en ze begint in het geheim Israelis te ontmoeten. Als ze de kans krijgt om met een beurs naar Amerika te trekken voor een zomerkamp lijken de problemen steeds groter te worden. (Bron: bol.com)

Leeftijd: Vanaf 13 jaar
Uitgever: Clavis
Jaar van uitgave: 2006

recensie:
Wat een prachtig boek. Dit boek heb ik één avond uitgelezen en dat gebeurt niet vaak. Dit is deels een oorlogsverhaal maar ook weer helemaal niet, ik zal het proberen uit te leggen. Het boek gaat over de politieke situatie in het Midden-Oosten. Misschien heb je daar wel eens iets over gehoord op het journaal, of wellicht hebben jullie het in de klas er over gehad bij bijvoorbeeld geschiedenis. Het is dan vooral leuk om dit boek te lezen, omdat je op deze manier een beter beeld kan krijgen van wat er allemaal aan de hand is en hoe het dagelijks leven is in een gebied met constante oorlog.  Het mooie van dit boek is dat het geen focus legt op de politieke belangen. Het is een verhaal over een meisje dat opgroeit in een onveilige omgeving  en de vervelende kanten die dat met zich mee brengt. Het is een boek over moed en wanhoop en alle andere emoties die bij oorlog komen kijken. Het enige minpuntje dat ik heb kunnen ontdekken in dit boek is dat de vertaling niet altijd evengoed is. Soms staan er zinnen in het boek waar je een beetje vreemd van op kijkt.

Eddie

Wist je dat de schrijfster van dit boek docent is geweest op een meisjesschool in Palestina?! Ondanks dat het een fictie boek is, heeft de schrijfster zich wel laten beïnvloeden door verhalen van de meisjes die zij daar lesgeeft.