Keten - Sandra Oosterveen

Samenvatting:

Bart (15 jaar) woont in Den Haag, maar verhuisd nadat zijn ouders zijn gescheiden naar het Oosten van het land. Hij verlaat zijn vriendin, zijn voetbalteam en zijn vrienden. Bart maakt snel nieuwe vrienden in het dorp en gaat met ze mee naar de keet. Een keet bij een jongen thuis waar ze vaak bijeen komen. In de keet drinken de jongens veel alcohol. Omdat Bart stoer wil overkomen bij zijn nieuwe vrienden doet hij hier gewoon aan mee. Totdat het helemaal fout gaat. Doordat Bart teveel gedronken heeft raakt hij in een coma.  Dit heeft gevolgen voor zijn voetbalcarrière, zijn school en zijn vriendin. (Bron: Eline)

Leeftijd: vanaf 13 jaar
Uitgeverij: Gopher
Jaar van uitgave: 2012

Recensie:
"Tjesses, die gast is echt dood’’, fluister Marco verschrikt. Met paniek in zijn ogen kijkt hij naar Rik. ‘’Dat kan niet. Controleer eens of hij nog ademt’’, oppert Rik. ‘’Hoe dan?’"
"'Nou gewoon, kijken.’"

Sandra van Oosterveen heeft bij het schrijven van dit boek rekening gehouden met de minder goede lezers. Het is eenvoudig en duidelijk geschreven en er is extra ruimte gehouden tussen de regels. Het thema van het verhaal draait om het bekende ‘comazuipen’. Een onderwerp dat bij veel jongeren bekend is.

Ik denk dat veel jongeren zichzelf kunnen herkennen in de hoofdpersoon Bart. Gescheiden ouders, verhuizen naar een nieuwe plek, nieuwe vrienden maken en de onzekerheid. Een boek dat je doet laten nadenken over onderwerpen uit de werkelijkheid. Doordat deze onderwerpen zo dicht bij de realiteit liggen kun je Bart begrijpen en snap je waarom hij bepaalde beslissingen neemt. Toch zie je dat het niet altijd een goede keuze is. Wat zou jij doen als je in dezelfde positie als Bart stond?

Eline