Het achterhuis - Anne Frank

Samenvatting:
Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Zij schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op radio Oranje de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkestein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzameldd en openbaar moesten worden gemaakt. Als voorbeeld noemde hij onder andere dagboeken. Onder de indruk van deze redevoering besloot Anne Frank na de oorlog een boek te publiceren. Haar dagboek zou daarvoor als basis dienen. (Bron: Achterflaptekst                                                                         van het boek)
Leeftijd: vanaf 15 jaar
Uitgeverij: Bert Bakker
Jaar van uitgave: 1947

Recensie:
“Er is nu eenmaal in de mensen een drang tot vernielen, een drang tot doodslaan, tot vermoorden en razend zijn, en zolang de gehele mensheid, zonder uitzondering, geen grote metamorfose heeft ondergaan, zal de oorlog woeden, zal alles wat opgebouwd, aangekweekt en gegroeid is, weer afgesneden en vernietigd worden, om daarna opnieuw te beginnen.” 

Het dagboek van Anne Frank; de eerste keer dat ik dit boek las verwachtte ik een zeer deprimerend boek, maar dat is dit boek alles behalve. Het dagboek dat Anne de periode dat ze ondergedoken zaten in het achterhuis heeft bijgehouden, laat een verhaal van hoop en wanhoop zien. Anne Frank zelf was een vrolijke meid, stoutmoedig, iemand met een geweldig humeur. Dat is ook precies hoe zij haar dagboek heeft geschreven: eerlijk maar ook kwetsbaar. Twee jaar lang heeft Anne haar leven in het Achterhuis beschreven. Hoewel Anne het onderduiken eerst nog als spannend ervaart, is het achterhuis al snel niet ruim genoeg meer voor het rusteloze meisje. Wanneer er een sneer naar Anne haar hoofd wordt gegooid door een van de medebewoners, weet je dat ondanks dat ze het wegwimpelt ze er mee rond zal blijven lopen.

De tragedie die zich afspeelt in het achterhuis weet ze goed op de lezer over te brengen. De spanningen tussen de families, de verveling en de honger. Anne beschrijft alles op haar manier.
Het Achterhuis heb ik meerdere malen gelezen en elke keer grijpt het verhaal me weer aan. Wetend dat alles wat er geschreven staat waargebeurd is, maakt dat je het boek met meer emotie leest.

Het dagboek van Anne Frank is nooit herschreven, alles wat je leest komt recht uit het hart van deze bewonderenswaardige dame. Een boek dat toch eigenlijk iedereen gelezen moet hebben.

Tamar

Wist je dat 1: Je het achterhuis kan bezoeken?! www.annefrank.org/nl/
Wist je dat 2: Je naar Anne Frank de musical kan?! www.theateramsterdam.nl/nl/ (ga er voor CKV naar toe!)
Wist je dat 3: Je de film over het leven van Anne op youtube kan vinden?! www.youtube.com/watch?v=G-i3rMT9p2k