Ademnood - Helene Bakker

Samenvatting:
Sinds de 16-jarige Moon bijna in zee verdronken is, heeft ze angstaanvallen, last van hyperventilatie en ziet ze tijdens zo'n aanval dingen die in de nabije toekomst ook daadwerkelijk gebeuren. In een ijssalon ontmoet ze Vince, zoon van de eigenaar. Zijn ouders zijn pas gescheiden en daar heeft hij het moeilijk mee. Afwisselend in de ik-vorm verteld door Moon en door Vince (zijn tekst staat gedrukt op een grijze achtergrond) wordt langzaam duidelijk wat de impact is van de gebeurtenissen op hun leven. De twee raken bevriend en zelfs verliefd. Als Vince met zijn fiets per ongeluk het water inrijdt en vast komt te zitten, kan alleen Moon hem redden. Maar durft ze dat wel met haar eigen angst voor water?
(bron: bol.com)

Leeftijd: vanaf 13 jaar
Uitgeverij: De Fontein
Jaar van uitgave: 2012
 
Recensie:
Je zal het maar meemaken. Dat je bijna verdrinkt en het overleeft, maar dat je daarna angstaanvallen krijgt. En dan kan je tijdens zo’n aanval de toekomst bekijken. Best wel een bizar verhaal, maar toch komt het geen moment ongeloofwaardig over. Je vraagt je het hele boek een beetje af of Moon van die angst af gaat komen. Daarom is het ook wel spannend! Het moment de Vince gaat verdrinken komt namelijk steeds dichterbij.

De hoofdpersoon is weliswaar een meisje, maar dat betekent niet dat jongens zich niet ook kunnen inleven in de hoofdpersoon. Dus als jongen kan je dit boek ook prima lezen. Zeker als je geïnteresseerd bent in dit genre of in dit soort onderwerpen. Het boek is dus voor zowel als jongens als meisje geschikt. 

Mike