Wie is Libby Skibner - Daan Remmerts de Vries

Samenvatting:
Is Libby helderziend? Dat zou wel eens kunnen. Na een ruzie is ze hard op haar achterhoofd gevallen. Sindsdien is haar geest schijnend helder, en lijkt ze dingen te zien die voor anderen verborgen blijven. Of is ze gewoonweg slim en boos? Boos is ze zeker. Op haar vader die van iedereen stilte eist, op haar moeder met wie ze nauwelijks een woord kan wisselen. En op haar klasgenoten, die haar zo lang links hebben laten liggen. Met haar nieuwe, fonkelende woede gaat ze alles veranderen. Libby doorbreekt de stilte thuis en ze doet haar uiterste best om populair te worden in de klas. Dat zorgt voor bizarre, hilarische situaties waarin zij leraren uitdaagt en zich gedraagt als een profeet. Maar intussen is ze nog steeds een gewoon vijftienjarig meisje. (Bron: bol.com)

Leeftijd: Vanaf 12 jaar
Uitgever: Querido
Jaar van uitgave: 2007

Recensie:
"Vooral Suzans moeder kam niet meer bij. En die vader zong maar door, rauw en onmuzikaal, en hun hond begon mee te janken. Die jankende hond, als een wolf naar de maan, dat was echt grappig."

Liesbeth krijgt plotseling te maken met veel nieuwe invloeden. De wereld van telefoontjes, kleding en uitgaan. Ze besluit ook haar naam te veranderen, Liesbeth is nu Libby. Ze heeft het licht gezien en besluit eigenlijk alles overhoop te halen. Het boek gaat eigenlijk over of de hoofdpersoon nu de hernieuwde Libby wil zijn, die altijd eerlijk en recht voor zijn raap is of haar oude persoonlijkheid, Liesbeth.  Tijdens het lezen van dit boek is het soms moeilijk voor te stellen dat het geschreven is door een volwassen man. Libby is een uitgediept en goed omschreven personage en de schrijver heeft zich dan ook heel goed ingeleefd. Een ander sterk punt is het gebruik van mooie zinnen die soms bijna poëtisch aanvoelen.

Eddie

Meer lezen en weten van de auteur? https://www.queridokinderenjeugdboeken.nl/web/schrijvers-illustratoren/Auteur/Daan-Remmerts-de-Vries.htm