Jonge vlieger - Ellen van Velzen

Samenvatting:
De 12-jarige Jani woont al lang in een dorp vreemd dorp. Het dorp waarin hij woont wordt beschermd door honderden vliegers. Deze vliegers worden gemaakt, onderhouden en bestuurd door vliegeraars. Ze worden ook wel de Oude- en Nieuwe vlieger genoemd. Al vanaf kleins af aan droomt Jani ervan om ook vliegeraar te worden. Om ook die honderden vliegers die het dorp beschermen te besturen. De kinderen uit het dorp vinden het raar dat Jani vliegeraar wil worden. Hij wordt gepest, maar dit houdt hem niet tegen van zijn droom. Hij wordt opgeleid tot vliegeraar. (Bron: Eline)

Leeftijd: vanaf 12 jaar
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaar van uitgave: 2013

Recensie:
"Dit is geen plaats voor jou, jongen.’ Zijn diepe stem, die ik me alleen herinnerde van de wintervertellingen, klonk nu gespannen. ‘Dat weet je ook wel. Ga met de andere kinderen spelen. Je nieuwsgierigheid overleeft het wel zonder gevoed te worden."

‘Jonge vlieger’ is een fantasierijk verhaal maar er zijn een aantal momenten die denk ik  herkenbaar zijn voor veel jongeren. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld dat Jani zijn eigen weg moet vinden en kiezen omdat hij anders is dan alle andere kinderen in zijn dorp. Hij word gepest omdat hij vliegeraar wil worden en staat er alleen voor.

Je beleeft het avontuur vanuit de ik-vorm. Dit maakt het makkelijk om in de gedachten van Jani mee te gaan. Het donkere enge woud waar iedereen bang voor is brengt veel vraagtekens bij je naar boven.  Zelfs de vliegeraars doen mysterieus over het woud en willen Jani niet veel vertellen. Tijdens het lezen sta je achter Jani omdat hij de enige is die iets tegen het kwaad wil doen. Omdat dit niet snel gebeurd heb je wel steeds het gevoel dat er iets gedaan moet worden.

Het mysterie wordt steeds beetje bij beetje duidelijker en wanneer het echt spannend wordt gebeurd er ineens iets wat je totaal niet had verwacht. Dit is leuk omdat je opnieuw word meegesleept in het verhaal. Uiteindelijk vallen alle puzzelstukjes in elkaar en worden de vragen van de lezers beantwoord, maar toch blijft het een open einde.

De kaft van het boek vind ik erg mooi, vrolijk en kleurrijk en het geeft zeker een goed beeld van het verhaal. Een meeslepende ‘Fantasy’ met spanning en veel kenbare onderwerpen vanuit de realiteit. Een aanrader voor jong en oud!

Eline

Lees meer over Ellen van Velzen (auteur) https://www.leesplein.nl/JB_plein.php?submenu=set_set&id=9666