Ontsnapt aan de Taliban - André Boesberg

Samenvatting:
Sohail woont samen met zijn familie in Afghanistan. In Afghanistan is de Taliban de baas. Sohail vindt het vreselijk hoe de Taliban mensen afslacht en wil vluchten. Op een valt de Taliban zijn huis binnen. Zijn zusje wordt mishandeld en zijn vader wordt beschuldigd van het tegen werken tegen de Taliban. Hiervoor wordt hij opgepakt. Sohail neemt een moeilijke beslissing en vlucht samen met zijn moeder en zusje uit Afghanistan. Het is een gevaarlijke reis met veel risico’s. De papieren van het gezin kloppen niet helemaal waardoor ze bij elke grens moeten afwachten of ze verder mogen. 
Uiteindelijk bereiken ze veilig Nederland. (Bron: Eline)

Leeftijd: vanaf 13 jaar
Uitgeverij: Lannoo
Jaar van uitgave: 2007

Recensie:

"Mijn moeder pakt mijn arm en trekt me mee een steeg in en trekt haar boerka omhoog. Haar gezicht is rood. In paniek kijk ik om me heen of iemand ons begluurt.’
‘De religieuze politie… als ze ons zien, dan… "

‘Ontsnapt aan de Taliban’ is een verhaal naar een waargebeurd verhaal van Souhail Wahedi. De titel zegt het al, hij is ontsnapt aan de Taliban. Samen met zijn ouders en zusje woonde hij in Herat een dorpje in Afghanistan waar de Taliban aan de macht is. Er gebeuren vreselijke dingen en Souhail wil het liefst vluchten. Niet voor zijn land, maar vluchten voor de Taliban. Souhail zijn vader wordt opgepakt door de Taliban en zijn gezin is niet langer veilig. Hij vlucht samen met zijn moeder en zusje weg uit Afghanistan via Turkmenistan naar Rusland, Polen, Duitsland en komen uiteindelijk aan in Nederland.

Het verhaal wordt verteld vanuit Souhail (ik-figuur). Hierdoor kun je je goed in leven. Het is zo goed beschreven dat je weet wat hij voelt en denkt. Het verhaal speelt zich af vanaf 1999 tot aan 2006. Het wordt verteld via een flashback vanaf het begin tot aan Souhail Nederland bereikt in 2006.

Het is een meeslepend verhaal waarin het beeld van Afghanistan en de strijd tegen de Taliban goed wordt geschetst. Vreselijke gebeurtenissen die echt gebeurd zijn en na verteld konden worden door Souhail die voor zijn vrijheid koos door te vluchten. Een echte aanrader!

‘Ontsnapt aan de Taliban’ is gebaseerd op een waargebeurd verhaal!

Eline