Misschien morgen - Patricia Mccormick

Samenvatting:
Lakshimi is een Nepalees meisje van 13 jaar ze leeft een arm leven, maar is gelukkig totdat haar stiefvader haar verkoopt aan een bordeel in Calcutta. Net als alle andere meisjes in het bordeel wordt ze misbruikt. Ze probeert zich groot te houden en te overleven in deze vreselijke wereld. Ze raakt bevriend met de andere meisjes in het bordeel en blijft hoop houden dat ze ooit weer naar huis zal terugkeren.  Op een dag krijgt ze de kans om te ontsnappen. Ze moet een beslissing nemen. Ze pakt de kans om te ontsnappen maar moet haar vriendinnen achterlaten.  (Bron: Eline)

Leeftijd: vanaf 14 jaar
Uitgeverij: Pimento
Jaar van uitgave: 2008

Recensie:
"Mumtaz trekt de schaar terug en laat de punt tegen mijn hals rusten’. ‘Stilzitten, zegt ze met opeengeklemde kaken, of ik snij je keel door."

Het verhaal van ‘Misschien morgen’ gaat over Lakshimi die in een bordeel terecht komt omdat haar familie in armoede leeft. Dit gebeurt nog altijd in verschillende landen. De stiefvader van Lakshimi krijgt veel geld wanneer hij haar verkoopt aan het bordeel. Het verhaal is vanuit Lakshime (de ik-figuur) geschreven. Het is een vreselijk aangrijpend verhaal. Je leeft het leven met haar mee tijdens het lezen van dit boek.

Lakshimi wordt de vrijheid afgenomen en de kans om naar school te gaan als 13 jarig meisje. Dit is moeilijk voor ons voor te stellen. Lakshimi went aan het leven in het bordeel en moet haar gevoelens uitschakelen om te kunnen overleven. Je wordt meegesleept in het verhaal waardoor je het boek niet aan de kant wil leggen. Je wilt samen met Lakshimi strijden voor haar vrijheid.

Dit boek zet je aan het denken omdat het niet alleen een verhaal is, maar het leven van vele meisjes op deze wereld. Een echte aanrader!

‘Een hartverscheurend, maar tegelijkertijd ook hoopgevend verhaal. Lezers zullen Lakshimi lang nadat het verhaal uit is blijven herinneren.’ Sally Kruger, ‘leesjunky’, op Amazon.com

Een deel van de opbrengsten van de verkoop van het boek gaat naar de Stichting Stop kindermisbruik!

Eline