Pjotr – Jan Terlouw

Samenvatting:
Pjotrs moeder is al lang dood. Hij en zijn vader zijn de beste vrienden. Dan moet Pjotrs vader naar de gevangenis. Waarom? In woede heeft hij een man neergeslagen die Pjotr aanviel. Nu wordt hij naar Siberië gestuurd. Pjotr gaat hem achterna, een barre tocht te voet dwars door Rusland, een reis die langer duurt dan hij had verwacht. Maar hij geeft de moed niet op, want hij twijfelt er niet aan dat hij zijn vader zal vinden.

De schrijver
Jan Terlouw was lid van de Tweede Kamer voor D'66, werd in 1981 minister van Economische Zaken en was acht jaar lang Commissaris van de Koningin in Gelderland. Bij Lemniscaat publiceerde hij elf boeken voor kinderen, die een grote populariteit genieten. Zowel Koning van Katoren als Oorlogswinter ontving hij een Gouden Griffel. De kunstrijder werd bekroond met de prijs van de Nederlandse Kinderjury en Eigen rechter werd genomineerd door de Jonge Jury. (Bron: bol.com)

Leeftijd: Vanaf 12 jaar
Uitgever: Dyslexion uitgeverij
Jaar van uitgave: 1970
Genre: Historische thriller

Recensie:
Jan Terlouw is een bekende naam in de boekenwereld, hij schreef onder andere: Oorlogswinter, Koning van Katoren en Briefgeheim. Het is daarom juist leuk om Pjotr te lezen. Ik beschouw dit boek als een verborgen pareltje in het werk van Terlouw. Het boek speelt zich af in Rusland rond het jaar 1900. Het leuke is dat je op deze manier een gratis geschiedenislesje over de Russische revolutie krijgt. Het is natuurlijk niet alleen maar leerzaam, het verhaal is ook erg spannend. Nadat Pjotr is aangevallen door een marskramer(oud woord voor een koopman) en zijn vader wraak neemt op de aanvaller, wordt Pjotrs vader verbannen naar een strafkamp in Siberië. Het boek gaat over de tocht die Pjotr maakt om zijn vader in Siberië te vinden. Hij probeert van alles om verbannen te worden maar telkens krijgen deze gebeurtenissen een onverwachte twist. Als je al iets kent van Terlouw dan moet je zeker eens dit boek van hem lezen. Een goed boek met een origineel en boeiend verhaal. 

Eddie